Facebook    Twitter

El preu de l’oli es dispara

La escassa oferta d’oli i les expectatives d’una sequera augmenten el preu del ‘or líquid’ fins a nivells previs a la crisi. Espanya ha estat a punt de quedar-se sense oli.

EXPANSION – 17/10/2015

Espanya es troba immersa en una clara deflació, el valor de les matèries primeres cau amb força, la restauració és més barata, els aliments bàsics com la llet, la fruita o els ous es deprecien amb claredat … Però l’oli d’oliva es troba amb preus a nivells previs a la crisi; s’ha encarit més d’un 20% en els últims quatre mesos i un 50% en un any i mig.

L’oli, que a principis d’any rondava els 2,90 euros per quilo, ara se situa, de mitjana, en 3,85 euros, segons les dades de setembre de Poolred. És a dir, un 32% més. Però els agents del sector apunten que aquest increment de preus s’ha accelerat encara més en les últimes dates, coincidint amb la finalització de la campanya -just abans que al novembre s’iniciï la nova- de manera que actualment el verge extra es comercialitza en l’entorn dels 4,1 euros per quilo.

Aquest preu converteix l’oli, que cotitzava a l’entorn dels 2,5 euros el 2012, 2013 i 2014, en un producte car, més que una acció de Banco Popular, CaixaBank o Indra, per exemple.

L’Institut Nacional d’Estadística va constatar el dijous d’aquesta setmana que l’oli d’oliva es va encarir un 5,6% al setembre i un 26% en els últims 12 mesos. Posteriorment, l’OCU va denunciar una pujada del 51% des de maig de 2014.

L’organització ha realitzat un estudi de preus entre més d’un vintena de marques d’oli d’oliva de diferents categories en diferents establiments. El resultat és que des de maig de 2014 fins al maig d’aquest any l’oli d’oliva refinat, el de més consum, va pujar un 24,3%. I en els últims quatre mesos l’encariment ha estat d’un 20,7% addicional.

En el cas de l’oli d’oliva verge extra, el de més qualitat i cost, les pujades de preu han estat molt similars, del 50,3% en 18 mesos. Per l’OCU, això està relacionat amb l’encariment en origen que s’ha produït en els últims mesos.

Les explicacions d’aquesta escalada de preus es poden resumir en dos: l’escassetat de producte en origen i la mala climatologia, que frena les expectatives de frenar la inflació del mercat oleícola. Ho explica de forma clara Borja Rojas, broker d’oli d’oliva: “La climatologia és un factor decisiu en el mercat de l’oli d’oliva, que canvia els seus preus gairebé diàriament. La passada campanya la producció va ser molt menor i davant la falta de oferta l’oli venut a granel va pujar fins als 4,30 euros per quilo en el cas dels verges extra. Per això, i malgrat les reticències, les grans superfícies es van veure obligades a pujar els seus preus “.

En efecte, les existències d’oli d’oliva són tan baixes que tiren dels preus, per l’escassetat. D’aquesta manera, la campanya 2014-2015 s’acaba amb provisions què amb prou feines poden cobrir la demanda.

A les almàsseres només quedaven, a finals de setembre, 56.000 quilos d’oli d’oliva. És una quantitat gairebé residual, que se situa en els fons dels dipòsits i amb prou feines supera el llindar del que es denomina estoc zero, que és la quantitat suficient per mantenir operatives les almàsseres.

Cal doncs recórrer a l’oli de les envasadores i refineries. Aquestes compten amb unes existències de 123.000 tones, una quantitat una mica per sobre de la demanda mensual Estatal.

“Són les existències d’estoc més baixes a final de campanya (31 d’octubre) des de 2003”, apunta Álvaro Olavarría, director gerent de Oleoestepa. La bona notícia és que la nova campanya arriba al rescat: “Estem ja començant a produir oli nou, el que juga a favor que es relaxin els preus en origen, perquè hi haurà més oferta la pròximes setmanes”, afegeix.

Cal recordar que les tensions actuals són provenen d’una campanya, la 2014-2015, molt poc pròsper. Tan sols es van produir 837.600.000 de quilos d’olis verges i llampants, enfront dels gairebé 1.800 milions de quilos d’un any abans.

En segon lloc, la sequera que viu Andalusia manté les expectatives de preus alts. I és què la pluviometria de les zones productores d’oli es troba un 25% per sota de la seva mitjana habitual.

“Tot el que vagi a ocórrer en el preu de l’oli depèn de les expectatives de pluja”, emfatitza Olavarría. “Si plou, hi haurà optimisme; si continua la sequera, ens podem trobar amb que les tensions no baixin, sinó el contrari”. O sigui, “pot ser que el preu no baixi malgrat que hi hagi més oferta, perquè no plogui”, afegeix.

No obstant això, l’OCU creu que els increments de preu de l’oli d’oliva són deliberats “d’acord amb una sequera que no se sap encara si es produirà quan comenci la campanya”. Cal no oblidar que Espanya exporta les dues terceres parts de l’oli que produeix, de manera que el mercat exterior és fins i tot més important que l’interior. I en el mercat domèstic “l’efecte d’aquestes pujades de preu sobre el consum serà negatiu”, emfatitza l’organització de consumidors.

Nova campanya

Tot i que s’espera que el preu de l’oli comenci a baixar gradualment -amb aquests preus es ven amb facilitat i actuen les lleis de l’oferta i la demanda-, la incertesa (i certa volatilitat) continuarà en nivells elevats fins a finals de gener, quan ja se sabrà la producció d’oli per a la campanya 2015-2016 a Espanya. “Si hi ha 1,25 milions de tones o més, es relaxaran les expectatives” i potser els preus, afirma Olavarría. “Encara és aviat per saber les dades exactes de producció d’olis d’oliva a Espanya, però aquesta s’estima al voltant 1,4 milons de tones”, subratlla Rojas. Tot i això, fins a finals de juny no es podrà considerar definitivament que el mercat de l’or líquid s’hagi estabilitzat.

Fins on podria baixar el preu de l’oli d’oliva? “3,20 euros per quilo, per exemple, per al verge extra (sense envasar, sense transport i sense IVA) és objectivament un bon preu per a totes les parts”, atura Borja Rojas.

“El preu de l’oli ha de baixar perquè tant consumidors, agricultors, almàsseres, cooperatives i envasadors moguin el mercat i se segueixi exportant més que en anys anteriors. No en va, l’oli d’oliva és una de les grans esperances econòmiques d’Espanya, primer productor mundial “, postil·la Rojas