Facebook    Twitter

Denuncien que no és creïble l’estratègia per a l’incentivament de la qualitat de l’oli d’oliva

Denuncien que no és creïble l’estratègia per a l’incentivament de la qualitat de l’oli d’oliva perquè no ha incorporat un pla de control i de lluita contra el frau

UPA qualifica de “poc seriosa i gens creïble” l’estratègia per a l’incentivament de la qualitat de l’oli d’oliva que ha elaborat i presentat la Conselleria d’Agricultura de la Junta d’Andalusia, un esborrany que està subjecte a al·legacions. El secretari general d’UPA-Andalusia, Agustín Rodríguez, ha afirmat que, després d’una anàlisi molt exhaustiva del document, el pla és “poc seriós, perquè no és possible, com reconeix el propi text, que hi ha problemes en l’oli d’oliva d’engany als consumidors, i no hagi incorporat un pla de control i de lluita contra el frau. I gens creïble lloc que no hi ha pràcticament cap mesura que vagi dirigida a incentivar la qualitat”.

Per argumentar aquesta declaració, Agustín Rodríguez va posar alguns exemples: “Com és possible que es parli d’estratègia de la qualitat quan tant la Junta com el Ministeri han eliminat pràcticament el pressupost per a la política de sanitat vegetal, o com s’ha eliminat el pla de lluita contra la mosca, que és bàsic per a la qualitat. O com és possible lluitar contra la política abusiva de la distribució, concretament contra la banalització de l’oli, sense cap mesura, o com es pot dir que cal reforçar les estructures de comercialització concentrant l’oferta, alguna cosa que compartim des d’UPA, però sense mesures al concret”, es pregunta Agustín Rodríguez.

Per aquest motiu, el Secretari General d’UPA-Andalusia exigeix “rigor, mesures concretes i que la Conselleria treballi coordinadament amb les autoritats de consum, amb la resta de comunitats autònomes i amb el Ministeri per engegar un pla de control que garanteixi als consumidors que el que s’introdueix en un envàs realment es correspon amb el que diu l’etiqueta, que és la major garantia per a consumidor i productors”.

UPA-Andalusia també exigeix que en aquest pla s’inclogui clarament una política de sanitat vegetal. “No és possible treure qualitat si, des del principi, des del punt de vista de la sanitat vegetal, no hi ha un bon producte. A més, cal recuperar el pla de lluita contra la mosca, eliminat, i bàsic, o donar-li un major paper a les denominacions d’origen, que d’això saben bastant”, afegeix Agustín Rodríguez. Una altra de les propostes d’UPA és exigir “que s’implanti un marcador alimentari a l’oli de “orujo”, així com, en el cas dels olis coneguts com desodoritzats, aquest invent nou, que s’engegui un procés de traçabilitat, de comprovació de la factura des de els molins fins al consumidor”, afegeix Agustín Rodríguez.

“Ja està bé d’elaborar documents que finalment acaben en els calaixos. Cal passar a l’acció per protegir als consumidors, garantir l’autenticitat del producte i defensar un sector que para nosaltres és estratègic, del que depenem milers de famílies a Andalusia”, conclou Agustín Rodríguez.

Font: agroinformación.com