Facebook    Twitter

AEMO demana “calma” als productors davant la baixada de preus de l’oli d’oliva

Considera que no hi ha raons perquè continua en descens.

26/11/2015 – OLIREVISTA

L’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO) a través de la seva Presidenta, Ana María Romero, fa una crida a la calma al sector productor davant l’accelerada devallada de preus que s’està produint a la sortida de les almàsseres durant les últimes setmanes. “No hi ha raons objectives perquè continuï aquest brusc descens del preu de l’oli d’oliva en origen que ha estat del 30% en els últims tres mesos”, indiquen des de l’Associació.
La campanya oficial a Espanya començava l’1 d’octubre de 2015 amb unes existències totals de 180.000 tones, el que pot considerar-se un mínim tècnic, el just per proveir el mercat tot just dos mesos, i amb una previsió de collita per a 2015/2016 que ronda 1.300.000 tones. “Aquestes dues dades fan que ens trobem davant d’una campanya ajustada per proveir el que Espanya ha venut en l’últim any, que són 1.350.000 tones entre mercat exterior i mercat interior, és a dir, si es compleixen les previsions, tindrem l’oli just per proveir els nostres mercats i enllaçar la pròxima campanya amb unes existències també mínimes “indiquen des AEMO.
Afegeixen que “amb aquestes dades no s’explica un ensorrament accelerat dels preus de l’oli d’oliva a les portes de les almàsseres espanyoles, ja que les previsions mundials de producció, segons el Consell Oleícola Internacional (COI) són de 2.600.000 tones davant a un consum que ha arribat a 3.000.000 tones, el que està en línia amb els números d’Espanya, havent començat també els altres països amb existències limitades “.
Per tant per explicar la baixada d’aquests preus caldrà buscar altres raons diferents a l’anàlisi objectiu a mitjà i llarg termini. Segons l’opinió de AEMO s’han produït per diverses causes més psicològiques, és a dir, d’una banda els primers oliverers en collir han volgut assegurar operacions a preus interessants pel que oferien els seus olis quan encara l’oliva esperava a ser mòlta, d’altra banda existeix poca liquiditat en el camp donada la curta collita de l’any anterior, fet que va limitar la facturació en les finques. Però abans de res s’ha estès la incertesa, i això sempre és negatiu, en veure els productors com cada dia baixava el preu de l’oli diversos cèntims, afirmen des de l’Associació.
Davant d’aquesta situació, afegeixen, amb la forta sortida d’oferta dels primers olis, els envasadors, que compren al menor preu possible, han frenat la demanda el que ha fet créixer el descens continuat i accelerat de preus. A dia d’avui el preu mitjà ponderat segons l’índex Poolred és de 2,9 euros / kg, quan a principi de campanya, fa tot just un mes, marcaven 3,8 euros / kg. Davant aquest plantejament la presidenta de AEMO considera que “abans que res s’ha de mantenir la calma en l’oferta i fer una valoració objectiva de la situació, sense precipitar-se en la venda i buscant un equilibri de preus que remuneri l’agricultor i permeti seguir avançant en la comercialització “, segons Ana María Romero” els extrems no són bons, ni ho són els preus excessius que poden fer perdre mercat en el lineal, ni ho són els preus baixos que provoquen pèrdues en els comptes d’explotació dels olivicultors, com ha passat en els últims anys “.
En AEMO tenen dades dels costos de producció d’un quilogram d’oli d’oliva a Espanya i, encara que depèn del grau d’intensificació i el relleu, “podríem dir que la mitjana ponderada entre sistemes ronda els 2,6 euros / kg, per tant perquè els nostres oliveres siguin rendibles el preu de l’oli en origen no ha de descendir de 3 euros / kg. D’altra banda sabem, per enquestes i estudis de consum que hem realitzat en els últims anys, que les vendes en el mercat nacional i exterior es mantenen pràcticament estables quan aquests preus es tradueixen en el lineal a valors de 4,0 euros / litre, mitjana de les diferents categories comercials “. Per tant si el consumidor valora l’oli d’oliva verge com el greix més sa de tots els coneguts i està disposat a pagar un preu digne per ell, “quina necessitat tenim de vendre-ho com producte ganxo?, Per quina raó hem de oferir una garrafa de 5 litres a 15 euros quan els seus costos són més grans ?, Quines raons hi ha perquè productors, envasadors i distribuïdors pugnin cada campanya per marcar màxims i mínims tan distants que pertorben el mercat? “, es pregunten des de l’Associació.
Davant d’aquesta situació, la presidenta de AEMO demana calma als protagonistes dels municipis de l’olivera, els olivicultors, i fa una crida perquè valorin el seu producte i es mantingui el preu de l’oli en uns nivells raonables, i més en una campanya en la qual no hi ha cap raó per al seu enfonsament.