Facebook    Twitter

El Copa-Cogeca, preocupat pel suport d’Europa al increment d’importació d’oli d’oliva de Tunísia

El Parlament Europeu ha votat a favor per incrementar la importació a la unió europea d’ol d’oliva sense aranzels.

29/02/2016 – MERCACEI

 

El Copa-Cogeca, entitat que representa els agricultors i cooperatives europees, ha expressat la seva preocupació sobre el vot a favor del Parlament Europeu (PE) sobre un increment significatiu del contingent d’importació d’oli d’oliva tunisià lliure d’aranzels, advertint que posa en perill la subsistència dels productors europeus.

Cal recordar que el ple del Parlament Europeu va donar suport el passat 25 de febrer les mesures d’emergència que permetran al país africà vendre sense aranzels a la Unió Europea (UE) 70.000 tones addicionals d’oli d’oliva en 2016 i 2017. No obstant això, els eurodiputats van exigir que l’Executiu comunitari avaluï l’efecte de les concessions després del primer any d’aplicació i que les modifiqui si detecta un perjudici als productors europeus.

El president del Grup de Treball de Oli d’Oliva d’aquesta organització, Andres Pinatel, ha assenyalat que “després d’una bona collita, ja estan disponibles en els mercats europeus quantitats abundants d’oli d’oliva de bona qualitat i des que la Comissió va anunciar la seva proposta , els preus han baixat. Ara els eurodiputats han aprovat aquesta mesura augmentant així el contingent d’importació d’oli d’oliva de Tunísia lliure d’aranzels de 35.000 tones a l’any durant un període de dos anys, un increment que correspon al 20% del mercat italià. I la qualitat no iguala en absolut la de l’oli d’oliva produït a la UE “.

Pinatel ha recordat que, tot i això, els eurodiputats han inclòs condicions i garanties addicionals en la proposta de la Comissió en relació amb l’aplicació d’aquesta nova mesura, entre les quals figura una revisió intermèdia per l’Executiu comunitari de l’impacte sobre el mercat europeu del oli d’oliva i l’obligació de garantir que la totalitat de l’oli d’oliva contingentat hagi estat obtinguda i transportada directament de Tunísia. “La possibilitat de prorrogar la mesura d’emergència més enllà dels dos anys previstos inicialment ha estat rebutjada”, ha afegit.

El president del Grup de Treball Oli d’Oliva del Copa-Cogeca ha recalcat que “la producció d’oli d’oliva és molt important per a les economies de les zones rurals de la UE, particularment en els països de l’Hemisferi Sud, garantint la renda i el ocupació. Frena l’èxode rural d’aquestes zones i sense aquesta producció aquestes zones desfavorides estarien condemnades al fracàs econòmic, per no tenir alternatives de producció agrícola, conduint a l’inevitable abandonament de les terres “.

Amb vistes al proper trílogo, l’organització ha instat el Consell a tenir en compte aquests requisits addicionals aprovats pels eurodiputats, ja que l’augment del contingent d’importació “tindrà un impacte econòmic sobre els productors europeus”. En la seva opinió, l’estabilitat política i econòmica a la zona euromediterrània “només pot aconseguir-se a través de la integració regional del comerç entre els diferents països mediterranis i no només fomentant el comerç bilateral entre la UE i cada país mediterrani individual”.