Facebook    Twitter

La UJA posa en funcionament una web per a la identificació de plagues de l’olivera

La web es basa en els símptomes que presenta l’arbre.

17/05/2016 – OLEOREVISTA

La Universitat de Jaén (UJA) ha desenvolupat una pàgina web mitjançant la qual és possible la identificació i diferenciació dels agents fitòfags associats a l’olivera a partir dels símptomes apreciats en les diferents zones de l’arbre. El portal també permet l’adquisició de coneixements referents a cada espècie com la biologia, la distribució geogràfica, els enemics naturals, el control dels danys i el tractament recomanat.

“Es tracta d’una aplicació molt senzilla i intuïtiva que s’organitza bàsicament en un menú principal i dos submenús”, expliquen des de la UJA. A la zona superior, hi ha una sèrie de finestres d’acció referides a cadascuna de les parts de l’olivera (arrels, zona baixa del tronc, tronc i branques principals, branques secundàries, branques terminals i brots, fulles, flors i fruits). Un cop dins de qualsevol de les zones, la mecànica és similar: d’una banda, els usuaris tenen accés al desglossament de les possibles lesions causades a l’olivera per les plagues amb les seves diverses característiques, i de l’altra, una classificació de la plaga descrita segons el rang d’importància del seu impacte econòmic.

La pàgina web es troba disponible a www.ujaen.es/investiga/plagasolivo. Aquest projecte d’Innovació Docent va sorgir de la línia d’investigació d’Entomologia de l’olivar i Control biològic i es va posar en marxa el maig de l’any passat gràcies al treball de Ramón González Ruiz, professor de l’àrea de Zoologia de la UJA, Roberto García Ruiz, catedràtic de Biologia de la UJA, Antonio García Fonts, professor de l’àrea de Botànica de la UJA, András Bozsik, professor del Departament de Protecció de Plantes de la Facultat d’Agricultura de la Universitat de Debrecen (Hongria), el doctorand Manuel Civantos Ruiz i els informàtics, Diego Rodríguez Copado i Marcial Sánchez Santiago.

El líder de la iniciativa, Ramón González Ruiz, explica que “és una pàgina enfocada a qualsevol persona que hagi detectat un símptoma estrany en el seu olivar i no sàpiga res concret sobre això”. “A través de la informació que oferim, en primer lloc es pot diferenciar el que és una plaga del que no ho és. I, en segon lloc, dins de les plagues es pot distingir quina d’elles és important i quina no, així com les condicions i possibilitats a la seva disposició a l’hora de controlar els danys causats per aquesta plaga “, explica.