Facebook    Twitter

AEMO proposa la dinamització de Recomed per ser un referent del sector oleícola mediterrani

Actualment l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO) presideix la junta directiva de la Xarxa de Ciutats oleícoles de la Mediterrania (Recomed) que compta amb la participació de 12 països mediterranis.

MERCACEI – 15/11/2016

El passat 12 de novembre va tenir lloc a Imperia (Itàlia) la junta directiva de la Xarxa de Ciutats oleícoles de la Mediterrània (Recomed), en la qual la presidenta, Ana María Romero, presidenta alhora de l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO), ha iniciat el seu mandat proposant la dinamització d’aquesta xarxa.

Recomed es composa de 12 països riberencs que tenen un factor comú: el cultiu de l’olivera com a senyal d’identitat.
Aquesta trobada es va celebrar coincidint amb Olioliva 2016, la Festa dell’Olio Nuovo que es porta a terme cada any en aquesta emblemàtica ciutat oleícola del nord d’Itàlia, capital de la regió de Ligúria.

AEMO va presidir aquesta renovada junta directiva on van acudir la resta dels membres de Recomed (Itàlia, Eslovènia, Tunísia, Líban i Grècia), nomenats en l’última assemblea celebrada a Montoro (Còrdova).

En primer lloc Ana María Romero va agrair la feina feta per la seva antecessora en el càrrec, Città dell’Olio en la persona del seu president Enrico Lupi, i va manifestar que la seva prioritat serà fer partícips de les accions a tots els membres de la Xarxa enfortint el treball en equip i esperant propostes d’acció per part de tots els membres de la junta directiva.

La sessió de treball es va centrar en les línies d’acció que Espanya vol reforçar i prioritzar, les quals, segons ella, poden i han de convertir a aquesta Xarxa supranacional en un referent mediterrani en la promoció de l’oli d’oliva i en la salvaguarda dels olivicultors.

En aquesta línia es va proposar la presentació d’un nou projecte europeu en el si de Recomed dins de la iniciativa europea ENI CBCMED. La convocatòria s’obrirà en les properes setmanes i estarà operativa a l’horitzó 2016-2020. Aquesta iniciativa potència projectes basats en l’acció conjunta de països de la UE amb els seus veïns de l’arc Mediterrani.

En aquest context, segons ha informat AEMO, es va consensuar presentar un projecte que incentivi l’ocupació de les dones i els joves del sector oleícola mediterrani. En concret, la consultora especialitzada europea OPEN MED, amb seu a Sardenya, prepararà el dossier de sol·licitud durant les pròximes setmanes.

Una altra línia de treball proposada i aprovada va ser reforçar els vincles i les relacions amb diferents institucions del sector oleícola global. En aquest sentit, la presidenta de AEMO i Recomed, Ana María Romero, es reunirà a Madrid durant aquest mes de novembre amb el director executiu del Consell Oleícola Internacional (COI), Abdellatif Ghedira, a qui proposarà accions conjuntes relacionades amb la promoció i el foment de l’oli d’oliva com el greix més saludable dels coneguts.

La junta directiva de Recomed va aprovar començar gestions per incrementar el nombre de socis de la Xarxa, amb la incorporació de països com França, Albània o Egipte, de manera que es completi l’arc mediterrani. En l’actualitat, l’entitat està formada per Croàcia, Grècia, Israel, Itàlia, Líban, Montenegro, Marroc, Portugal, Eslovènia, Tunísia, Turquia i Espanya.

D’altra banda, els socis de la junta directiva van acordar tenir presència a la fira Expoliva 2017, que se celebrarà del 10 al 13 de maig a Jaén, mitjançant diverses accions com la presentació de la Xarxa en el fòrum tècnic, la presència d’olis de els diferents països en el Saló de l’Oli i la celebració de la seva propera reunió en el marc d’aquesta mostra.

La trobada va concloure amb el compromís i la intenció de tots els patrons que, en els propers anys, Recomed es converteixi en un referent del sector oleícola mediterrani amb capacitat per operar i influir en els diferents òrgans decisoris europeus i internacionals, i contribueixi d’aquesta manera “a dignificar l’oli d’oliva com l’autèntica bandera de la Dieta Mediterrània i com a veritable motor socioeconòmic i cultural de centenars de milers de famílies que tenen en el cultiu de l’olivera la seva autèntica forma de vida”.