Facebook    Twitter

Incloure la informació nutricional en l’etiqueta de l’oli serà obligatori a partir del 13 de desembre

Aquesta norma aplicarà als productes que s’hagin d’etiquetar a partir del 13 de desembre.

ACAE – 24/11/2016

A partir del proper 13 de desembre serà obligatori l’establiment d’un etiquetatge sobre informació nutricional per a la majoria dels aliments transformats, segons la norma europea que va entrar en vigor a finals de 2014 i que fixa els nous requisits en l’etiquetatge dels aliments per garantir als consumidors una informació més clara, completa i precisa sobre el contingut dels productes, entre ells l’oli d’oliva.

En concret, els elements a declarar de forma obligatòria seran: el valor energètic, els greixos, els greixos saturats, els hidrats de carboni, els sucres, les proteïnes i la sal; tots aquests elements s’han de presentar al mateix camp visual. A més, podrà repetir-se en el camp visual principal la informació relativa al valor energètic només o juntament amb les quantitats de greixos, greixos saturats, sucres i sal.

La declaració s’haurà de realitzar obligatòriament per cada 100 gr. o per cada 100 ml., cosa que permet, segons l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan), la comparació entre productes. Tot i això també es permet a més la declaració per porció de forma addicional i amb caràcter voluntari.

La informació nutricional obligatòria es pot complementar voluntàriament amb els valors d’altres nutrients com: àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, polialcohols, midó, fibra alimentària, vitamines o minerals.

El Reglament (UE) nº 1169/2011 remarca que l’etiquetatge ha de ser clar i llegible. Per a això, entre els seus principals novetats, s’estableix una mida mínima de font per a la informació obligatòria de 1,2 mm. No obstant això, si la superfície màxima d’un envàs és inferior a 80 cm², la mida mínima es redueix a 0,9 mm.

En el cas dels olis o greixos d’origen vegetal, una altra novetat és que es poden agrupar en la llista d’ingredients sota la designació “olis vegetals” o “greixos vegetals”, seguit de la indicació de l’origen vegetal específic.

La obligatorietat d’incloure la informació nutricional afectarà als productes que s’envasin o etiquetin a partir del dia 13 de desembre, de manera que els productes que s’hagin etiquetat o comercialitzat amb anterioritat a aquesta data poden mantenir l’etiqueta anterior fins a exhaurir-ne les existències.

La generalitat de Catalunya disposa d’una pàgina web específica per als olis vegetals, amb aquesta i altres informacions d’interès.

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/qualitat-olis-vegetals