Facebook    Twitter

Es prohibeix la sortida d’espècies vegetals de les Illes Balears per evitar la propagació de la Xylella fastidiosa

Si es detecten sortides d’espècies vegetals, es procedirà a la seva “immediata confiscació i destrucció”.

OLEOREVISTA- 25/01/2017

S’ha prohibit la sortida de varies espècies vegetals susceptibles de contagiar-se de Xylella fastidiosa. L’objectiu és evitar la propagació d’aquesta bactèria, tal i com ho assenyala el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, MAPAMA, a través de l’Ordre APM 21/2017, publicada al BOE de 21 de gener de 2017. Segons aquesta Ordre, en cas que es detectin fora del territori de les Illes Balears aquestes espècies procedents de la zona, “s’ha de procedir de manera immediata a la seva confiscació i destrucció a les instal·lacions adequades més pròximes, sense dret a indemnització per als seus propietaris”.

Els costos derivats de la confiscació i destrucció d’aquests vegetals seran a càrrec del propietari o tenidor del mateix. També alerta a les companyies de transport perquè alertin i informin als passatgers i a les autoritats de la comunitat autònoma perquè vigilin el compliment de l’ordre.

Segons explica el Ministeri, la Xylella fastidiosa és un bacteri que té més de 300 hospedantes i produeix greus danys en cultius molt importants al nostre país, com ara l’olivera, els cítrics, la vinya, ametllers, presseguers, espècies ornamentals i altres espècies llenyoses . El bacteri provoca un decaïment ràpid i generalitzat de la planta, produint-se, en els casos més greus, la seca de fulles i branques i finalment la mort de tota la planta. En moltes de les espècies hospedantes la presència del bacteri no manifesta cap símptoma, cosa que dificulta enormement la seva detecció. La Xylella es transmet d’una planta a una altra mitjançant l’acció d’un insecte vector.

El 25 de novembre de 2016 es va detectar un brot de Xylella a les Illes Balears i es van adoptar mesures fitosanitàries per a controlar-la i eradicar-la. El 19 de gener, les autoritats fitosanitàries de la Comunitat Autònoma van comunicar al Ministeri l’aparició de noves i nombroses sospites de possibles brots que, de confirmar-se, significarien la dispersió de la malaltia per tot el territori d’aquesta regió.